Βιογραφικό

 

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ- ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ

 Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη

Βουλευτής Β΄ Αθηνών- Ανεξάρτητη

 

Γεννημένη στον Πειραιά. Δικηγόρος. Έγγαμη με το Στρατηγό, Θεόδωρο Σιδηρόπουλο, Διευθυντή Οικονομικού του ΓΕΣ. Μητέρα 2 παιδιών, του Κωνσταντίνου και της Αγγέλας. 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Στις 20 Ιουλίου του 2018 ίδρυσε την Νέα Ελληνική Ορμή (Ν.Ε.Ο.) και στις 29 Αυγούστου εντάχθηκε στην κυβέρνηση Τσίπρα, με τα καθήκοντα της Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη.

Στις 26 Οκτωβρίου 2017 ο νέος Πρόεδρος της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης, την διαγράφει από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.

Τον Ιούνιο του 2014, ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς την τοποθέτησε ως Υφυπουργό Υγείας, ύστερα από ανασχηματισμό που πραγματοποίησε.

Πολιτικό στέλεχος της Ν.Δ. από το 1988, με ευθύνη για την ενημέρωση του πολιτικού προγράμματος.

Το 1990, η νεότερη, πανελλαδικά, υποψήφια Δήμαρχος στην Αγία Βαρβάρα.

Το 1997, εκλέγεται Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Ν.Δ. (μοναδική εκλεγμένη γυναίκα στο Λεκανοπέδιο).

Διετέλεσε βουλευτής από το 2000-2009.

Τον Μάιο του 2004, ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Ν.Δ., Κ. Καραμανλής, της αναθέτει τη Γραμματεία Γυναικείων Θεμάτων της Ν.Δ., θέση στην οποία παρέμεινε ως τον Σεπτέμβριο 2013.

Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γυναικών (ΕUW).

Το 2006, εξελέγη Αντιπρόεδρος των Γυναικείων Οργανώσεων στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕPP-WOMEN).

Ο Πρόεδρος της Ν.Δ., Αντώνης Σαμαράς, μετά την εκλογή του, τον Νοέμβριο του 2009, την επανόρισε Γραμματέα Γυναικείων Θεμάτων, θέση την οποία διατηρεί ως και σήμερα.

Με απόφαση του Προέδρου, η Γραμματέας Γυναικείων Θεμάτων της Ν.Δ. συμμετείχε στην Οργανωτική Επιτροπή του 8ου Τακτικού Συνεδρίου του κόμματος. Εξελέγη δε πρώτη στην Πολιτική Επιτροπή.

Εξελέγη Πρόεδρος του Πολιτικού Συνδέσμου Γυναικών τον Ιανουάριο του 2012.

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

2000-2007:

Συμμετείχε στη Διαρκή Επιτροπή Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξεως και Δικαιοσύνης, στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών υποθέσεων και στην Ειδική Διαρκή Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Διετέλεσε Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας- Συρίας.

2007- 2009:

Συμμετείχε στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξεως & Δικαιοσύνης, στην Ειδική Διαρκή Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, στην οποία διετέλεσε Α' Αντιπρόεδρος, στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος και στη Διακομματική Επιτροπή για την εξέταση του σωφρονιστικού συστήματος και των συνθηκών διαβίωσης των κρατουμένων, στην οποία διετέλεσε Πρόεδρος.

Επίσης, διετέλεσε πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας - Ιαπωνίας, μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας - Μεγάλης Βρετανίας, μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας - Ρωσίας, μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας - Συρίας και μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ).

Εξελέγη Υπεύθυνη του Τομέα Απασχόλησης στην Ομάδα Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Έχει καταθέσει πληθώρα Επερωτήσεων, καθώς και προτάσεις νόμου, οι οποίες έγιναν Νόμοι του Κράτους (Ενδοοικογενειακή Βία, Σεξουαλική Παρενόχληση των γυναικών κατά την εργασία).Στην παρούσα κοινοβουλευτική θητεία μετέχει στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξεως και Δικαιοσύνης.

2012-2015:

Επανεξελέγη Βουλευτής στις εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012.

Στην παρούσα Κοινοβουλευτική θητεία είναι:

Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας & Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής. 

Επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΣΕΠ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου) και εκλεγμένη Αντιπρόεδρος του Οργανισμού, αρμόδια επί των οικονομικών θεμάτων.

Μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξεως & Δικαιοσύνης.

Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας φιλίας με τη Φινλαδία.

Μέλος στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες φιλίας με το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Ρωσία και την Ελβετία.  

Τον Ιούνιο 2013, συμμετέχοντας στην Παρουσίαση του Νέου Σύνθετου Δείκτη για την Ισότητα των Φύλων του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, ορίστηκε Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως του Δείκτη για την Ισότητα, με σκοπό την προβολή και προώθηση των θεμάτων Ισότητας, στην Ελλάδα. 

Τον Ιούνιο του 2014 ο Πρωθυπουργός  κ. Α.Σαμαράς της εμπιστεύθηκε  την θέση της Υφυπουργού Υγείας.

2015- σήμερα

Επανεξελέγη Βουλευτής στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015.

Είναι μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξεως & Δικαιοσύνης και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας & Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Είναι Αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας φιλίας με την Ιορδανία και μέλος στις Κοινοβουλευτικής Ομάδες φιλίας με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Σαουδική Αραβία.

Είναι μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Μεσογείου (PAM-Parliamentary Assembly of the Mediterranean).

Τον Νοέμβριο του 2016 ορίστηκε από τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Κ. Μητσοτάκη Αναπληρωτής Τομεάρχης Υγείας

ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ – ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Δικηγόρος (Νομική Σχολή Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, ειδίκευση Εμπορικό & Φορολογικό Δίκαιο), καθηγήτρια Δικαίου σε δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ. Νομικός Σύμβουλος για την κατάρτιση προγράμματος του ΟΕΕΚ (1992-2000).

Μέλος του Συλλόγου Φίλων Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Μέλος της Παναθηναϊκής Ένωσης Γυναικών.

Εγγεγραμμένη, από το 2006, στο παγκόσμιο «Who is Who». Βραβεύτηκε, στο πλαίσιο της επετείου της Παγκόσμιας Ημέρας Άθλησης, στα «ΑΠΟΛΛΩΝΙΑ 2006». Βραβεύτηκε (2008) με το βραβείο Αλβέρτος Σβάιτσερ για την προσφορά της στον άνθρωπο. Της απενεμήθη έπαινος (2009) από τη «Φροντίδα» (Διεθνή Εταιρεία Στήριξης Οικογένειας), σε αναγνώριση της υποστήριξής της και της συμβολής της στη νομοθεσία κατά της βίας.

ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ

Αγγλικά, Γαλλικά, Ιταλικά, Τούρκικα

 

Επισκεφθείτε μας...

 

 

 

Εγγραφή στο Newsletter

 
 

Επισκεφθείτε...